Festa Major de Gràcia 2013 – Het Carnaval in Barcelona in augustus

Als je in Barcelona bent tussen de 15 en 21 augustus, zorg er dan voor dat je de barrio Gracia bezoekt voor de 197e editie van de meest populaire wijkfestival van Barcelona, het Festa Major de Gràcia. De week zit vol met feesten en entertainment, en alles vindt plaats in de straten en pleinen, die zijn opgebouwd en tot in de puntjes zijn ingericht door de lokale bewoners. Mensen van over de hele stad en daarbuiten komen naar het evenement, waaruit blijkt dat deze schilderachtige, bloeiende wijk, die slechts 116 jaar geleden buiten Barcelona lag, zeker zijn mannetje staat in de grote stad.

Met honderden activiteiten die gedurende de hele week plaatsvinden, zal er zeker iets te doen zijn wanneer je gaat. Het is de ideale gelegenheid om de lokale cultuur in te duiken tijdens je bezoek, omdat je in staat zult zijn om je te mengen met de bewoners en om een aantal typische Catalaanse tradities te zien. En om het nog mooier te maken is dat allemaal helemaal gratis. Hier zijn een aantal evenementen die bijzonder de moeite waard zijn.

De mooist versierde straat

Elk jaar is er een prijs voor de mooist versierde straat, plein en balkon, een dit is een wedstrijd die niet lichtvaardig wordt opgenomen. Buren werken maanden samen, zodat Gràcia er tegen de tijd dat het festival begint uitziet als een fantasiewereld. Elk jaar wordt een ander thema gekozen om het festival te inspireren, maar dit is altijd een goed bewaard geheim tot vlak voor het evenement.

Gràcia by Hector Garcia Fiestas de Gràcia by Hector Garcia Festa Major de Gràcia by Jordi Masagué

Als je geen tijd hebt om rond te dwalen door de buurt, maak dan een wandeling door de Carrer de Joan Blanques en de Carrer de Verdi, omdat deze straten vaak de topprijzen winnen. Als je de versieringen op hun best wilt zien, zorg er dan voor dat je naar het festival gaat gedurende de eerste paar dagen. Omdat de winnaars bekend worden gemaakt op de tweede dag, hebben ze de neiging om iets slordig te krijgen in de vieringen die plaatsvinden na de afloop.

imageVoor meer informatie over de evenementenkalender, kun je terecht op de officiële Festa de Gràcia website.

Rondparaderen

Om het feest beginnen met een knal, er is een enorme optocht op 15 augustus (een lokale feestdag). Iedereen die betrokken is bij het Festa Major gaat de straat op, waaronder de gegants (reuzen), cagrossos (grote hoofden) en dracs (draken), samen met vele andere interessante personages die je het gevoel geven alsof je een figurant bent in Alice in Wonderland.

De lat hoog leggen

Een typisch Catalaanse traditie zijn de colles castelleres of met andere woorden, menselijke torens, die zeven of acht verdiepingen hoog kunnen zijn. Dit is een leuk onderdeel van het festival en een ongelooflijk tafereel. Maar zij bouwen niet alleen een toren – gedurdende de week proberen ze ook om er 200 meter mee te lopen tussen twee van de belangrijkste pleinen van de wijk.

Gracia by Kedurne Gracia Barcelona by Photogra Fer Castellers by Chris Ruggles
Spelen met vuur

Een andere populaire traditie in Catalonië is de correfoc, wat ‘vuurren’ betekent, wat, geloof het of niet, letterlijk is zoals het klinkt. Colles de diables (groepen van duivels) dansen op drumritmes en achtervolgen mensen en zwaaien met hooivorken met sterretjes aan het uiteinde, die vuur spuwen naar de menigte. Er is zelfs een ‘correfoc’ voor kinderen, een tammere versie van dit belangrijke evenement.

Als dat voor jou niet klinkt als plezier hebben, is er een hele reeks andere evenementen die je zeker zullen vermaken, inclusief live muziek concerten en uitvoeringen van de sardana, de traditionele Catalaanse dans.

Waar is het allemaal goed voor?

Het Festa Major de Gràcia viert gewoon de wijk en iedereen die er woont. De geest van het festival is om iedereen bij elkaar te krijgen en in een deel van de gemeenschap en haar tradities te vieren. En het moet gezegd worden, ze doen het in stijl!

Festa Major de Gràcia
www.festamajordegracia.cat

Routebeschrijving:
Fontana is de belangrijkste metrohalte voor Gràcia. Maar je kunt ook uitstappen bij metrostation Lesseps, Diagonal of Joanic, die in de buurt liggen als je de echte hectische drukte wilt vermijden.

metroDiagonal, Fontana y Lesseps
metro Joanic
metro Diagonal

Op zoek naar accomodatie?
Accommodatie in Barcelona Accommodatie in Barcelona Accommodatie in Barcelona Accommodatie in Barcelona

APPARTAMENTEN ZOEKBOX
Aankomst:
Vertrek:
Accommodatie:
Zone
Gebied:
Volwassenen (>17)
Kinderen Baby's (<2)
 

Gaat je naar het Festa Major de Gràcia dit jaar? Misschien ben je er in de voorgaande jaren geweest? Stuur ons hieronder een mailtje en vertel ons er alles over!

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here